Nieuw alzheimermedicijn goedgekeurd in VS, ondanks twijfels over veiligheid

Dementie,Alzheimer medicijn
Lecanemab, een nieuw medicijn tegen Alzheimer dat door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is goedgekeurd, kan de ziekte mogelijk vertragen. Hoewel het middel is goedgekeurd, bestaan er twijfels over de veiligheid ervan en zijn er bezwaren van artsen die stellen dat het niet effectief genoeg is. Desalniettemin biedt het medicijn, dat door de farmaceutische bedrijven Eisai en Biogen is ontwikkeld, volgens Amerikaanse media toch hoop aan patiënten, aangezien er voor Alzheimer weinig andere behandelingen beschikbaar zijn.

 

Lecanemab vertraagde volgens een studie met bijna 1.800 patiënten de achteruitgang van cognitieve functies, zoals geheugen en problemen oplossen, met 27%. Echter, de studie toonde ook aan dat het middel ernstige bijwerkingen kan veroorzaken, waaronder zwellingen in de hersenen en bloedingen. Het medicijn geneest Alzheimer niet en werkt alleen in het vroege stadium van de ziekte. Bovendien is het nog niet bewezen dat het mechanisme waarmee het werkt, namelijk het verlagen van eiwitniveaus in de hersenen, verband houdt met de ontwikkeling van Alzheimer. Amerikaanse experts zijn verdeeld over het middel; sommigen hebben tegen The Washington Post gezegd dat “dit het middel is waar al tientallen jaren naar gezocht wordt,” terwijl anderen hebben gezegd dat “de voordelen voor patiënten niet opwegen tegen de risico’s.”

 

De studie van de farmaceutische bedrijven duurde 18 maanden en kwam tot de conclusie dat “langere studies nodig zijn,” volgens The New York Times. Ongeveer 1,5 miljoen van de zes miljoen patiënten met Alzheimer in de VS zijn in het vroege stadium van de ziekte en het is nog onduidelijk of zij allemaal baat zullen hebben bij het middel. Het medicijn zal ongeveer $26.500 per jaar kosten en het is nog niet bekend of het wordt vergoed door Medicare, een van de grootste Amerikaanse zorgverzekering programma’s. Het middel is nog niet beschikbaar in Europa.

 

Bron: Nu.nl 7-1-2023

Volgende lezen

‘Ik hoor vaak dat mijn vader achter slot en grendel hoort’
Eenzaamheid onder ouderen