Hoe werkt een GPS tracker?

De precisie qua locatie van een GPS tracker horloge of alarmknop wordt beïnvloed door verschillende factoren. De locatiebepaling van elk GPS-horloge / GPS-tracker is afhankelijk van een meting van de locatie, ontvangst van satellieten, openbare wifi spots en GSM-masten en voor het verzenden van een 4G netwerk.

Elke GPS tracker horloge of knop moet voor een nauwkeurigheid buiten van ca. 0 – 20 meter een gps-signaal van minimaal vier satellieten ontvangen. Hoe meer satellietsignalen de GPS-tracker ontvangt, hoe nauwkeuriger de locatie zal zijn. Dit is het geval wanneer een groot deel van de lucht boven de GPS-tracker helder is. Als je het gps-horloge of de gps-tracker naar buiten brengt, kan het wat langer duren voordat je de eerste positie op de kaart kunt zien.


Obstructies voor GPS tracker horloge

Er kan doorgaans géén exacte positiebepaling plaatsvinden in gebouwen, auto’s, kelders, garages, naast muren, rotsen, metalen hekken en in gebieden zonder gps-signaal.  Zo ook in de buurt van bronnen die het gsm-netwerk storen, in gsm-gaten (waar geen of een zwak GSM-signaal beschikbaar is), waar verstoring of een zwak signaal is.

Als een GPS tracker horloge niet voldoende gps-satellietsignalen kan ontvangen, schakelt een geavanceerd toestel zoals die van WatchToCare over op wifi of de zogenaamde LBS-positionering (Local Base Station / GSM-masten). Hiermee gaat een WatchToCare GPS tracker horloge proberen de locatie te bepalen met behulp van een openbaar wifinetwerk of middels de positie van de dichtstbijzijnde GSM-masten, wat relatief onnauwkeurig is, maar in ieder geval een grove positionering mogelijk maakt. Deze wifi plaatsbepaling heeft overigens niets met je eigen wifi te maken, het is een kruispeiling van minimaal 3 wifi signalen.

LBS Signaal

Als LBS op de GPS tracker horloge aan staat en de tracker ontvangt geen GPS of wifi signaal zal het LBS-signaal worden opgepikt. Dat kan honderden meters zelfs een paar kilometer afwijken, afhankelijk van de onderlinge afstanden van de GSM masten in de omgeving. In de Beesure app staat onderaan bij de kaartweergave hoe de locatie van de GPS tracker horloge bepaald is.

Door het grote aantal gebouwen in de stad kan het gemakkelijk gebeuren dat de locatie via GPS alleen maar tot op 30-50m nauwkeurig is. De positionering kan heen en weer springen tussen GPS en wifi / LBS. Dit is afhankelijk van het wel of niet beschikbaar zijn van een voldoende GPS-signaal.

Ook komt het voor dat als het GSM signaal zwak is er geen correct signaal wordt doorgegeven en de locatie doorgaans via wifi volstrekt willekeurig ergens wordt gegeven. Ook al kan je bijvoorbeeld prima bellen voor een veel kleinere antenne zoals in een GPS horloge kan het 4G signaal te zwak zijn. Indien je een stuk verplaatst zal het dan doorgaans veel beter zijn en de locatie weer correct. Als dit hinderlijk is kan een andere provider worden overwogen.

Ontvangst in een stad of dorp

Waar de GSM-masten dichter bij elkaar zijn geplaatst, bijvoorbeeld in grote steden, dan kan de LBS-positionering nauwkeurig zijn tot op 100 – 1000 m. Op het platteland waar de gsm-masten enkele kilometers uit elkaar staan, kan dit verslechteren naar 1 – 10 km. Het is beter dat LBS via de Beesure App uit zet. Alleen bij het terugkijken van locaties kan je LBS even aanzetten via de App.

De GPS trackers van WatchToCare zijn uitgerust met wifi-ontvangers en kunnen bij gebrek van een bruikbaar GPS signaal de positie ook bepalen via een wifinetwerk. De tracker hoeft hiervoor niet ingelogd te zijn op het wifi netwerk, de pure ontvangst van een wifi signaal is voldoende. Aan de hand van 3 of meer signalen wordt dan een kruispeiling gemaakt. Positionering via het wifinetwerk is alleen succesvol als het wifinetwerk zijn eigen positie kent, wat het geval is bij permanent geïnstalleerde wifinetwerken. Dit maakt positionering op je GPS tracker horloge of knop mogelijk met een nauwkeurigheid van ongeveer 20 – 300 meter, zelfs als er helemaal geen GPS-signaal kan worden ontvangen.GPS tracker horloge app

Wanneer de positie op de kaartweergave van het alarm horloge is aangegeven, geeft het informatievenster links onderaan aan of de locatiebepaling via GPS, WIFI of LBS was. Hierdoor weet je in welk gebied de tracker zich kan bevinden en hoe nauwkeurig de positie kan zijn.

GPS ontvangst in een groot gebouw

Typisch gedrag van het GPS-systeem bij schoolkinderen is dat wanneer je kind met een GPS tracker horloge naar school gaat. Dan kan de exacte posities naar de school worden gevolgd, afhankelijk van de werkmodes, na 10 minuten, na een uur of vrijwel direct als je dat zelf via de groene ballon rechts onderin het kaartscherm “vraagt”. Als de school wordt binnengegaan kan de GPS tracker plotseling verspringen van positie naar enkele kilometers van het schoolgebouw af. (!)

Dit komt dan doordat het apparaat in het gebouw geen GPS meer ontvangt en als er ook geen bekend bruikbaarwifi signaal is ontvangt het apparaat alleen het signaal van de LBS-zendmasten van bijv. KPN, T-Mobile of Vodafone die ver weg kunnen staan.  Dit is bij alle GPS horloges en trackers het geval.

Het kan ook gebeuren dat de locatie vaak terug gaat naar of nabij het schoolgebouw en dan weer verder weg. Dit komt doordat de tracker dan van GPS naar LBS gaat en terug omdat het af en toe bijvoorbeeld bij een raam weer een GPS signaal ontvangt..

GPS in schoolgebouw

Als het kind zich dan met het horloge in het schoolgebouw beweegt, eventueel naast een raam of onder een houten dak, kan het horloge weer een zwak gps-signaal krijgen en een veel nauwkeuriger punt aangeven, maar dit kan ook een paar honderd meter naast het schoolgebouw zijn omdat de nauwkeurigheid kan verslechteren van 10 – 25 m tot 50 – 100 m als het GPS-signaal niet sterk genoeg is. 

Als je weet dat het kind met het horloge in het schoolgebouw is, maar de app geeft altijd hetzelfde, verre punt aan via wifi / LBS, dan kun je er vanuit gaan dat het horloge in het schoolgebouw is als hetzelfde punt steeds wordt aangegeven.

Helaas kan niet van een gps-horloge of alarmknop worden verwacht dat deze altijd net zo precies de locatie weergeeft als een mobiele telefoon. Hoewel daar ook vaak een marge is welke met de cirkel dan wordt aangegeven. De reden hiervoor is dat een mobiele telefoon een veel krachtigere processor en een veel grotere gps-ontvanger heeft dan een GPS tracker horloge of alarmknop. Hierdoor kan een mobiele telefoon de positie sneller en nauwkeuriger berekenen.

GPS Tracker in het horloge

De functie van een gps-tracker beperkt zich echter niet tot positiebepaling, maar heeft ook nog veel meer functies.

De communicatie tussen de gps-tracker en de Beesure app voor de monitoring wordt afgehandeld via een sterk gecodeerde afgeschermde verbinding naar onze servers in het AWS datacenter in Frankfurt. Waarom Frankfurt, dit omdat we ook in Duitsland verkopen én Duitsland heeft de meest strenge regelgeving ten aanzien van databescherming, dataverbindingen, encryptie enz. Onze dienstverlening is dan ook volledig in overeenstemming met alle relevante Europese regels.

De functionaliteit van de gps-tracker is onder meer afhankelijk van of het systeem correct is geconfigureerd, of de gps-tracker / gps-horloge en de monitoring gsm, 4G/5G GSM en internet- of spraakverbinding hebben, of ze met elkaar kunnen communiceren en of de batterij van de gps-tracker en de bewakings-gsm voldoende zijn opgeladen en beide zijn ingeschakeld en klaar voor gebruik bij het opvragen van de positie of bij het telefoneren.

De bedrijfsuren van het GPS-apparaat zijn afhankelijk van het laadniveau, hoe vaak het wordt gebruikt, in de App kan je de werkmodes aanpassen om minder stroom te gebruiken. De WatchToCare GPS apparaten zijn ook volledige mobiele telefoons dus zullen ook steeds stroom gebruiken om de positie aan de zendmasten door te geven. Anders kan het horloge of de knop niet worden gebeld. De accucapacitiet kan worden verlengd door de werkmodus in te stellen op 60 minuten in de app bij Meer / Instellingen. Dit betekent dat het GPS-apparaat niet te vaak zendt en energie bespaart..

Het wordt aanbevolen om de GPS-tracker / GPS-horloge elke nacht op te laden. Zorg altijd voor voldoende beltegoed!!

WatchToCare® aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de functies van de gps-tracker en de tracker-app op de mobiele bewaking telefoon, voor de nauwkeurigheid van de positiebepaling of voor de kwaliteit van de lokalisatie.

Wat onze klanten zeggen...

Wilke Cunningham

Copywriter, Unibench

Dependable, Responsive, Professional Partner


Fermin Apps has collaborated with TechUp team for several projects such as Photo Sharing Apps and Custom Social Networking Apps. The experience has been pleasant, professional and exceeding our expectations. The team is always thinking.

Wilke Cunningham

Copywriter, Unibench

Dependable, Responsive, Professional Partner


Fermin Apps has collaborated with TechUp team for several projects such as Photo Sharing Apps and Custom Social Networking Apps. The experience has been pleasant, professional and exceeding our expectations. The team is always thinking.

Wilke Cunningham

Copywriter, Unibench

Dependable, Responsive, Professional Partner


Fermin Apps has collaborated with TechUp team for several projects such as Photo Sharing Apps and Custom Social Networking Apps. The experience has been pleasant, professional and exceeding our expectations. The team is always thinking.